26 Ağustos 2016 Cuma

Mastürbasyon ile Testosteron Hormonu Arasındaki İlişki ( Doğru Bilinen Yanlışlar)

Merhaba arkadaşlar. Bir süredir şehir dışında olmam sebebiyle yazı yayınlayamadım öncelikle bu süreç için hepinizden özür dilerim çünkü size her hafta bir yazı sözü vermiştim. Bunu telafi etmek için bazı haftalarda 2 yazı yayınlayacağım ve işleyeceğim konular oldukça önemli olacak o yüzden takipte kalmanızı öneririm. Bu hafta işleyeceğim konu hakkında çok fazla tartışma ve spekülasyonlar olan testosteron ve mastürbasyon ilişkisi olacak. Bazı kaynaklar testosteron yapılmadığı sürece testosteronun düzenli olarak arttığını söylerken bazı kaynaklar da mastürbasyon yapılmasa bile testosteronun bir miktar yükseldikten sonra bir noktadan sonra sabitlendiğini söylemektedir. Bunların hangisinin doğru olduğunu size internetten bulduğum bir akademik makale ile açıklamaya çalışacağım.

Paylaşacağım  Çin' deki Zhejiang Üniversitesi 'ne ait 2003 yılında yayınlanmış bir makaledir.

Link: http://www.zju.edu.cn/jzus/article.php?doi=10.1631/jzus.2003.0236

The purpose of this study is to gain understanding of the relationship between ejaculation and serumtestosterone level in men. The serum testosterone concentrations of 28 volunteers were investigated daily during abstinence periods after ejaculation for two phases. The authors found that the fluctuations of testosterone levels from the 2nd to 5th day of abstinence were minimal. On the 7th day of abstinence, however, a clear peak of serumtestosterone appeared, reaching 145.7% of the baseline (P<0.01). No regular fluctuation was observed following continuous abstinence after the peak. ejaculation is the precondition and beginning of the special periodic serumtestosterone level variations, which would not occur without ejaculation. The results showed that ejaculation-caused variations were characterized by a peak on the 7th day of abstinence; and that the effective time of anejaculation is 7 days minimum. These data are the first to document the phenomenon of the periodic change in serum testosterone level; the correlation between ejaculation and periodic change in the serum testosterone level, and the pattern and characteristics of the periodic change.





Şimdi burada ne demek istediklerini size kısaca özetlemeye çalışayım. 28 tane denek erkeği almışlar ve yeterince uzun bir süre incelemişler. Buna göre boşalma gerçekleştikten sonraki 2 ve 5. günler arasındaki testosteron miktarı minimum seviyede iken 7. günden itibaren testosteron miktarı normal olması gereken ideal miktarın %145.7 sine çıkmış yani iki kattan fazla artmıştır. Bundan sonra ise kandaki serum testosteron miktarı normal olması gereken seviyeye düşmüştür. Burdan anlıyoruz ki boşaldıktan ortalama 7 gün sonra testosteron miktarımız zirve yapıyor. Ondan sonra ise normal seviyesine düşüp sabitleniyor ve bir değişiklik gerçekleşmiyor. Zaten olması gereken de bu. Sonuçta herşeyin fazlası zarar demiştik ilk yazılarımızda. Vücut bile kendini bir şekilde dengeliyor ve testosteronun daha fazla artmasına müsade etmiyor. 


Buradan da anlıyoruz ki mastürbasyonu bıraktık diye testosteron manyağı olacağız diye birşey yok. Tabiki düzenli uyku, beslenme ve spor ile testosteron seviyenizi maksimuma çıkarma şansınız var ama unutmayın ki vücudunuzunda bir kapasitesi var. Unutmayın ki testosteron erkekliğin temel hormonudur. Bunu maksimum halde tutmak kesinlikle önemlidir ama fazlası da DHT (Dihidro testosteron) a dönüşerek saç dökülmesine, aşırı sinir ve gerginliğe, rahatsız edici seviyede kıllanmaya yol açar. Testosteron ve mastürbasyon arasındaki ilişkiyi inceleyen başka makaleler de var onların önemli kısımlarını ingilizce bilip de detaylı araştırmak isteyen arkadaşlar için aşağıda paylaşıyorum umarım faydasını görürsünüz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere hoşçakalın.

Link : http://www.yourbrainonporn.com/book/export/html/148

5 yorum:

  1. Makale için teşekkürler. Peki normal seksten sonra olan boşalmada da testosteron bu şekilde bir dalgalanma gösteriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her türlü boşalmada dalgalanma ve grafik aynı şekildedir. Fakat normal sekste mastürbasyonda olduğu gibi dopamin reseptörlerine herhangi bir zarar gelmez.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Fazlası saç döker demişsiniz araştırma 7 günden sonra boşalmasanızda sabit kalır diyo kafam karıştı

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil